De krant van West-Vlaanderen

Bergen verzetten

Geschreven op 21-04-2017

Zeven Parkinsonpatiënten hopen in het najaar samen met dokters en medewerkers van het AZ Sint-Rembert de Kilimanjaro te beklimmen

Helwig Falk is 48 jaar, woont in Torhout en droomt er zeker al 25 jaar van om ooit een hoge berg te beklimmen, maar het is er nooit van gekomen tot hiertoe. De ingenieur kreeg in 2012 als een donderslag bij heldere hemel te horen dat hij aan de ziekte Parkinson lijdt. Maar het ziet er naar uit dat zijn droom, dankzij de begeleiding van dokters en medewerkers van het Torhoutse algemeen ziekenhuis Sint-Rembert dan toch nog zal uitkomen. Dit najaar wil Helwig samen met 6 andere Parkinsonpatiënten onder de 55-jaar en samen met 7 buddy’s, de 5.895 meter hoge berg Kilimanjaro in Tanzania beklimmen.

Een interview in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode (JS) – 21.4.2017

Helwig en zijn medestanders organiseren het Kilimanjaro-project onder de vlag van de jongerengroep van de Vlaamse Parkinson Liga in samenwerking met het Torhoutse AZ Sint-Rembert. Hij is de enige van de zeven deelnemende patiënten uit de regio Torhout. Eigenlijk is hij uit Duitsland afkomstig, maar hij woont sinds 2009 in België. Eerst in Zwevezele en nu al ruim vier jaar in de Processieweg in Wijnendale. Hij werkt als ingenieur bij Eandis, al is dat met zijn beperkingen ten gevolge van de ziekte Parkinson niet vanzelfsprekend.

Niet te onderschatten

“Ik vroeg mijn behandelende neuroloog Jen Maes van het Sint-Rembertziekenhuis of ik zo’n klimavontuur wel zou aankunnen” vertelt Helwig. “De dokter antwoordde bevestigend, maar stelde als voorwaarde dat ik een begeleider of buddy zou meenemen. Vrij snel beloofde hij om zélf mee te klimmen en stelde voor om er een goed doel aan te koppelen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Uiteindelijk zullen we eind september, begin oktober een dikke week met zeven patiënten en evenveel medische begeleiders in Tanzania op pad gaan. Met vijf dagen klimmen en een dag dalen. De Kilimanjaro is 5.895 meter hoog en het is uiteraard de bedoeling om de top te halen. Alpinisme komt er niet aan te pas, want er bestaat een wandelroute op de berg. Maar er loeren veel gevaren, zoals de gevreesde hoogteziekte.”

“Nu al zijn we ons met de deelnemers op het avontuur aan het voorbereiden. Onderweg zullen we op de berg in tenten slapen, ons eigen potje koken, enzovoort. Het valt niet te onderschatten. Gelukkig zijn er buddy’s die ons tot steun zullen zijn, plus de lokale sherpa’s die de bagage dragen. We volgen onder de begeleiding van kinesisten van het ziekenhuis een trainingsprogramma.”

“De ziekte van Parkinson wordt doorgaans geassocieerd met ouderen, maar ze treft net zo goed mensen onder de 55 jaar. Alleen al België telt enkele duizenden jonge Parkinsonpatiënten”, weet Helwig. “Weinigen die dat beseffen. Dus wil ik sensibiliseren.”

Het taboe doorbreken

Helwig en de Kilimanjaro-groep hopen met hun beklimming geld in te zamelen voor het goede doel. En dus organiseren ze activiteiten zoals de snoepverkoop en een kinderspeeldorp (op 21 juli). En ze zoeken sponsors! “We willen op drie vlakken bergen verzetten” zegt Helwig. “Vooreerst willen we aantonen hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Ten tweede hopen we de onwetendheid en het taboe rond onze ziekte te doorbreken. En ten derde zamelen we geld in voor research.”

Zes van de zeven buddy’s werken in het AZ Sint-Rembert: de neurologen dr. Jen Maes en dr. Annelies Depreitere, kinesiste Isabelle Pollet en de verpleegkundigen Davy Vandille, Stefaan Vandekinderen en Kevin Vanoverbeke. Ook een bekende Vlaming is bereid mee te klimmen: acteur Peter Thyssen.

Voor alle info: www.parkili.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *